Unlocking the Mystery of Life – un documentar de Wayne P. Allen şi Timothy Eaton

by iliescovici

Regia :

  • Wayne P. Allen

  • Timothy Eaton

Scenariul :

  • Wayne P. Allen

  • Steve Meyer

Data lansării : 5 Mai 2003

Una din multele polemici cu care îşi bate lumea capul în zilele noastre este legată de disputa Evoluţionism – Creaţionism. De când Charles Darwin a publicat în 1859 Originea speciilor lumea a cunoscut o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte originea vieţii. După cum bine ştim, Darwinismul sau Teoria evoluţiei susţine că viaţa este produsul unui proces lent de evoluţie bazat pe selecţia naturală. Creaţionismul propune un model al lumii în care o formă superioară de existenţă precum divinitatea a creat viaţa. În accepţiunea sa comună, creaţionismul se referă la mitul biblic al genezei şi pe el s-a fundamentat cosmogeneza, biogeneza şi antropogeneza care a dominat civilizaţia occidentală aproape 2000 de ani, şi cu ceva timp înainte lumea iudaică. Însă orice teorie care pune în cârca unei divinităţi apariţia vieţii este creaţionistă, în funcţie de cultura din care provine. Că e budistă, că e hindusă, că e taoistă, pilonul pe care se sprijină sunt religia şi mitul.

Evoluţionismul a revoluţionat lumea ştiinţifică, cu precădere biologia. Teoria evoluţiei este singura teorie ştiinţifică ce explică apariţia şi existenţa diferitelor forme de viaţă. În încercarea (stupidă, după părerea mea) de a-şi asuma un caracter ştiinţific, susţinătorii creaţionismului au elaborat diferite forme hibride ale acestei teorii, cum ar fi creaţionismul ştiinţific. Documentarul de faţă este, cred eu, o expunere pseudo-ştiinţifică a teoriei creaţiei. Într-o manieră foarte interesantă şi seducătoare, filmul ne invită în micro-universul biologiei şi ne înfăţişează structura fascinant de complexă a celulei vii. Aceasta seamană cu o adevarată operă inginerească, cu o maşinărie care pare a avea un design inteligent. Teoria designului inteligent conchide că o astfel de structură, precum a unei bacterii, nu poate fi decât creaţia unui “designer” şi că nu se poate dezvolta lent, prin evoluţie. Toate elementele sale constituente sunt interdependente şi nu pot exista decât simultan şi funcţionând ca întreg.

Documentarul este foarte savuros, animaţiile computerizate care reproduc lumea celulei vii făcând plăcere ochiului. În orice caz, filmul nu este pentru oamenii cu idei fixe. Pentru cei care cred că şi ştiinţa şi religia, şi evoluţionismul şi creaţionismul au limite este o experienţă interesantă. Este doar o ipoteză, o fantezie a minţii creatoare. După părerea mea, nu are nici o valoare ştiinţifică, şi nu o spun în sens peiorativ, fiindcă mă numar printre cei care nu ridică ştiinţa la rang de religie şi nici religia la rang de ştiinţă. Ca mulţi alţii, nu sunt sigur de nimic, şi nu cred în cunoaşterea obiectivă, dar nici nu sunt un mistic.  Cred, totuşi că ideile noi ne împing spre progres şi ne feresc de înlemnirea într-o paradigmă. Şi mai cred că religia ar trebui să fie religie şi ştiinţa ştiinţă. Să nu se amestece nici una în oala celeilalte. Amândouă sunt feluri de a-ţi explica existenţa, perfect valabile în funcţie de valoarea pe care o acorzi TU acestora.

Daca vreţi să-l vizionaţi, poftiţi şi vizionaţi-l aici :

Tags:

Leave a comment